donderdag 22 september 2011

Kookles: Aardappel salade – 1 uur



Ingrediënten: aardappelen (+/- 300 gr p.p.), zout en peper, een paar lepels mayonaise, eetbare planten naar keuze

Benodigdheden: open vuur, hout, grote pan, water om de aardappelen in te koken, grote pollepels, messen, snijplanken en emmers om de aardappelen mee te halen en schillen af te voeren, en een zeef

  1. Zorg er voor dat het vuur aan is, stabiel en heet, voordat de kinderen komen. Zorg ook al voor een pan met kokend water.
  2. Zet de kinderen aan het werk met het aardappelschillen. Veel kinderen moet dit even voorgedaan worden aangezien ze het nog nooit eerder hebben gedaan. Snijdt de aardappelen in stukken.
  3. Kook de stukken en giet de pan af.
  4. Terwijl de aardappelen koken, kunnen de wilde eetbare planten verzameld  en gewassen worden. Fijnsnijden en met de nu gekookte aardappelen mengen.
  5. Op smaak brengen met zout en peper.  Een paar lepels mayonaise er bij en goed door elkaar roeren.
  6. Verzamel de kinderen en vraag ze te proeven. Vraag ze wat ze leuk vonden aan het proces en of er iets is wat ze graag anders zouden willen.
  7. Eten.

Het is wel handig als de kinderen al weten welke wilde, eetbare planten en bloemen ze kunnen gebruiken, aangezien er weinig tijd is om ze te plukken. Leer ze dit van te voren, en waar ze ze kunnen vinden.

Suggesties: voeg de gesneden planten toe terwijl de aardappelen nog aan het koken zijn. Voeg dan geen mayonaise, maar bouillon toe. Als alles gaar is, afgieten en dan pureren tot een stamppot. Op smaak brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten